Gatorna Florianska och Grodzka - Gamla stans axel - KrakowResor

Gatorna Florianska och Grodzka – Gamla stans axel

Dessa två gator är Gamla stans populäraste och utgör en del av den så kallade Kungsvägen, en medeltida väg som utgår från St. Florians kyrka, fortsätter genom Floriansporten längs gatorna Florianska, Stora torget och Grodzka, därifrån svänger den till Kanonicza och når Wawelkullen.

Florianska gatan med Mariakyrkan i bakgrunden
Florianska gatan med Mariakyrkan i bakgrunden

Florianska gatan börjar vid Mariakyrkan och slutar vid Floriansporten, den enda porten som bevarades av de åtta medeltida stadsportarna. Både gatan och porten tog namnet av näraliggande St. Florians kyrka. Sankt Florian har sedan medeltiden varit stadens skyddshelgon som skulle skydda mot elden. Gatan uppstod cirka 1257, under samma tid då Kraków fick stadsrättigheter.

Florianska med Floriansporten
Florianska med Floriansporten. I mitten av porten finns St. Florians staty

 

St. Florians staty i porten. Bilden: Mach240390, CC BY 4.0, wikipedia.pl+
St. Florians staty i porten. Bilden: Mach240390, CC BY 4.0, wikipedia.pl

Den var en av stadens första gator med gatsten, den hade även murade borgarhus. Det är vackra hus med unik, oftast gotisk och renässansarkitektur. Flera av dem är fortfarande berömda, som t. ex. Krakóws äldsta hotell Under rosen (etableringsåret 1800) och Polens största apoteksmuseum, där man kan se hur apotek såg ut förr i tiden, till och med på 1500-talet!

Den medeltida bevarade muren och tornen, precis vid Floriansporten. Längs muren finns en utsställning av målningar att köpa
Den medeltida bevarade muren och tornen, precis vid Floriansporten. Längs muren finns en utställning av målningar att köpa

På Florianska finns även hemmet till den polska målaren Jan Matejko, som levde på 1800-talet och är känd för stora historiska målningar. Här finns slutligen även det mycket berömda flanörkaféet från slutet av 1800-talet Jama Michalika, som var samlingsplatsen till Polens första artistiska kabarén.

Flanörkaféet Jama Michalika
Flanörkaféet Jama Michalika

I dag är gatan som sagt fortfarande mycket populär, både bland Krakowborna och turister. Förutom flera restauranger, krogar och kaféer finner du här även butiker, särskilt dessa med  skor, souvenirer och bärnstenssmycken.

Florianska. Borgarhus, hotell, butiker, museer och restauranger
Florianska. Borgarhus, hotell, butiker, museer och restauranger

Grodzka gatan är ännu äldre än Florianska. Den börjar vid St. Adalberts kyrka, den lilla vita kyrkan som står på Stora torget och slutar vid Wawelkullen, vid den inte längre existerande Grodzka porten (en av de åtta medeltida stadsportarna), av vilken gatan tog namnet.

Början på Grodzka gatan med St. Adalberts kyrka
Början på Grodzka gatan med St. Adalberts kyrka

Grodzka uppstod innan 1257 som en del av den viktiga salttrakten, som gick genom Wieliczka fram till Ungern. Borgarhusen vid gatan var byggda av sten redan på 1300-talet! Längs gatan finns flera kyrkor, bl. a. romanska kyrkan St. Andreas’ och första barockkyrkan i Kraków, St. Petri och Pauli.

Borgarhusen vid Grodzka gatan
Borgarhusen vid Grodzka gatan

I dag är gatan populär tack vare talrika hotell, restauranger, krogar och kaféer. Här finns flera olika butiker: juvelerarbutiker, butiker med den polska keramiken, med träleksaker, och glassouvenirer.

Barockkyrkan St. Petri och Pauli till vänster och romanska kyrkan St. Andreas till höger
Barockkyrkan St. Petri och Pauli till vänster och romanska kyrkan St. Andreas till höger

På gatan bodde den berömde konstnären Veit Stoss, mannen bakom det 1400-tals skulpturaltaret i Mariakyrkan. I ett av husen fanns till och med ett av de första tryckerierna i Polen från 1503! På Grodzka har även flera institut till Jagellonska universitetet sitt säte.

Gården till ett kafé vid Grodzka
Gården till ett kafé vid Grodzka

För några år sedan öppnades på gatan Museet av levande fjärillar, en butik där man kan se hur sötsaker förbereds i steg. På Grodzka finns slutligen en bokhandel med reapris och en intilliggande rock-och-metal butik.

Grodzka gatan (utsikten från Stora torgets sida) med den romanska kyrkan Sankt Andreas
Grodzka gatan (utsikten från Stora torgets sida) med den romanska kyrkan Sankt Andreas

 

Kraków Resor