Gamla Stan – hjärtat i Polens kulturella huvudstad - KrakowResor

Gamla Stan – hjärtat i Polens kulturella huvudstad

Hur tar jag mig till Gamla Stan? Jo, i Krakow är det väldigt enkelt! Det räcker med att du går genom Planty parken, det gröna bältet som omringar hela medeltida stadskärnan och så är du där!

Stora torget: Mariakyrkan, Klädeshallen och säsongmarknadstånd
Stora torget: Mariakyrkan, Klädeshallen och säsongmarknadstånd

Planty är en stadspark som på 1800-talet ersatte ringmuren omfamnande den historiska staden. Av ringmuren finns bara ett fragment med den viktigaste Floriansporten kvar. Gamla Stans hjärta är Stora torget som härstammar från 1257, då staden Krakow fick stadsrättigheter. Det stakades ut på det ställe där två handelsvägar mötte varandra.

 

Under lång tid var torget Krakows politiska, ekonomiska och samhälleliga centrum och är fortfarande en central plats i Krakow. Krakowborna betraktar det som stadens salong, för turisterna är det däremot ofta utgångspunkten för vidare besök i staden. Framför Mariakyrkan står flera torgstånd, där man både vintern och sommaren kan förse sig med snittblommor. Från ett av kyrkans torn spelas varje heltimme en melodi, vilket åminner tiden då Krakow på 1200-talet anfölls av tatarerna. I Klädeshallen, den fina renässansbyggnaden i mitten på torget kan man bl. a. köpa unika souvenirer från hela Lillpolen. I oräkneliga caféer och restauranger får man möjligheten att bokstavligen känna hur Krakow smakar.

 

Florianska gatan med Mariakyrkan i bakgrunden
Florianska gatan med Mariakyrkan i bakgrunden

De populäraste gatorna i Gamla Stan är Florianska och Grodzka. Samtidigt utgör de en del av den så kallade Kungsvägen, en medeltida väg som fortsätter fram till Wawelkullen med slottet. Grodzka är ännu äldre än Florianska.I dag befinner sig här talrika hotell, restauranger, krogar och kaféer. Här finns flera olika butiker: med bärnstenssmycken,träleksaker och glassouvenirer. Även gatan som går paralell till Grodzka är värd att nämna i detta sammanhang, Kanonicza gatan anses nämligen vara den mysigaste gatan i staden.

 

Klädeshallens interiör
Klädeshallens interiör

Under Krakowbesöket är likväl universitetsområdet ett måste att se. Här befinner sig Polens äldsta universitet Jagellonska, som grundades 1364.Ett av de äldsta byggnaderna, Collegium Maius, var ett ställe för både föreläsningar och lägenheter för professorer. Nuförtiden är det ett museum. På 1500-talet studerade här Nikolaus Copernicus, mannen bakom den heliocentriska världsbilden.

 

Klädeshallen med nationaldiktaren Adam Mickiewiczs staty
Klädeshallen med nationaldiktaren Adam Mickiewiczs staty

Gamla Stan i Krakow vore inte sig själv utan sina otaliga kyrkor. med det otroligt fina, originalbevarade skulpturaltaret från 1400-talet; Franciskanerna med färgglada glas- och väggmålningar, St. Adalberts kyrka, Domikanerna, St. Petri och Pauli kyrkan och ännu fler! Av goda skäl kallas Krakow för andra Rom!Var och en är unik i sig, och tillsammans skapar de en andlig stämning som passar Krakow väldigt fint. Även om man inte är troende erbjuder de ett andetag av oändligheten i den oroligt förvirra(n)de världen.

 

Stora torget med Mariakyrkan och gula blommorstånd
Stora torget med Mariakyrkan och gula blommorstånd

Gamla Stan i Krakow har så mycket att erbjuda! Det är hjärtat i staden som sedan årtionden varit Polens kulturella huvudstad. För drygt fyrtio år sedan blev den som kulturpark inskriven på UNESCOs första världsarvslista och sedan dess förtjusar både krakowborna och turister, såväl inhemska som utländska.

Kraków Resor