Stora torget i Krakow, Krakows Stora torg, Stortorget Krakow

Stora torget – stadens salong och centrum av det krakowska livet

Är man i Krakow så är ett besök på Stora torget inte bara ett måste. Stora torget är Gamla stans hjärta. Här börjar nämligen ditt Krakowäventyr. Här får du chansen att dyka djupt ner i staden.

Stora torget med Klädeshallen och Rådhustornet
Stora torget med Klädeshallen och Rådhustornet

Stora torget i Krakow härstammar från 1257, då staden Krakow fick stadsrättigheter. Det stakades ut på det ställe där två handelsvägar mötte varandra. Torget bildar en kvadrat, vars sida är ungefär 200 m lång. Från torget går 11 gatorna ut.

Hästvagnar på Stora torget
Hästvagnar på Stora torget

Under lång tid var Stora torget Krakows politiska, ekonomiska och samhälleliga centrum. Här befann sig stadens viktigaste institutioner: rådhuset, klädeshallen och församlingskyrkan. Det utgjorde även bakgrunden till viktiga historiska händelser.

Stora torget med Mariakyrkan och Klädeshallen
Stora torget med Mariakyrkan och Klädeshallen

Stora torget som vi kan se det i dag är ett resultat av en ombyggnation som ägde rum under hela 1800-talet. Till följd av denna försvann en större del av Rådhuset, det är bara tornet som står kvar; det försvann även tillbyggnader som omringade Klädeshallen. I slutet av 1800-talet ställdes statyn av poeten Adam Mickiewicz på torgets östra del. I början av 2000-talet ställdes i sin tur skulpturen av ett människohuvud nära Rådhustornet, på torgets västra del.

Figuren på huvudet vid Rådhustornet
Figuren på huvudet vid Rådhustornet

Stora torget är fortfarande en central plats i Krakow. Krakowborna betraktar det som stadens salong, för turisterna är det däremot ofta utgångspunkten för vidare besök i staden. Hela torget omringas av underbart vackra borgarhus.

Borgarhusen och St. Adalberts kyrka i bakgrunden, framme uteserveringen till restaurangen Noworolski i Klädeshallen
Borgarhusen och St. Adalberts kyrka i bakgrunden, framme uteserveringen till restaurangen Noworolski i Klädeshallen

I Mariakyrkan kan man be till Gud och besöka det vackra medeltida skulpturaltaret av Veit Stoss. Framför kyrkan står flera torgstånd, där man både vintern och sommaren kan förse sig med snittblommor.

Torgstånden med snittblommor
Torgstånden med snittblommor

I Klädeshallen kan man köpa unika souvenirer från hela Lillpolen. I oräkneliga caféer och restauranger får man möjligheten att bokstavligen känna hur Krakow smakar. I borgarhuset vid adressen Stora torget 23 befinner sig Polens äldsta bokhandel. Under torget finns däremot ett museum där man kan se hur Krakow såg ut på medeltiden. Visste du att Krakow tillhörde då Hansa?

Restaurangen Klädeshallen
Restaurangen Klädeshallen

KrakowResor organiserar professionella guidade turer, under vilka man kan se Stora torget och andra viktiga platser i Krakow. Vi arrangerar turer både för grupper och för privatpersoner. Våra turer leds av erfarna guider med mycket goda kunskaper i svenska. Välkomna! 🙂

Kraków Resor