Collegium Maius – hjärtat till Polens äldsta universitet
Är man i Krakow så måste man besöka Collegium Maius och det tillhörande universitetsområdet. Här befinner sig nämligen Polens äldsta universitet, Jagellonska. Universitetet, eller mer exakt Krakowska akademin, som det hette fram till 1800-talet, grundades av kungen Kasimir den Store redan året 1364.
En av de äldsta byggnaderna som hörde till universitetet har varit Collegium Maius (gotisk stil). Översatt från latinska som Det stora kollegiet befinner sig byggnaden vid korsningen av gatorna St. Annas och Jagellonska.
Den ursprungliga byggnaden donerades åt akademin av kungen Władysław Jagiełło ca år 1400. Det vackra gotiska Collegium Maius i den gestalt vi känner i dag är ett resultat av ombyggnationen som skedde på 1500-talet, den tid då akademin var särskild känd för att undersöka i matematik och astronomi. Det var just på den tiden astronomen Nikolaus Copernicus, mannen bakom den heliocentriska världsbilden, studerade här.
Collegium Maius var ett ställe för både föreläsningar och lägenheter, men var även avsedd för andra syften. Medan bottenvåningen ämnades för föreläsningar, bestämdes första vånigen för biblioteket, skattkammaren och proffessorernas gemensamma sal. Lägenheter för professorer fanns i sin tur både på första och andra våningen.
På 1800-talet fick Akademin namnet Jagellonska universitetet, efter kungaätten av Jagelloner, som lade stora förtjänster för akademin särskilt under 1400- och 1500-talet.
Här hade Jagellonska biblioteket sitt säte fram till 1940.
Till universitetes mest kända absolventer hör, förutom Nicolaus Copernicus, även påven Johannes Paulus den andre och nobelpristagarinnan poeten Wisława Szymborska.
Den 1:a oktober varje år samlas i Collegium Maius studenter och professorer till Jagellonska universitet, för att tillsammans fira början av nya akademiska år.
I dag befinner sig universitetsmuseet i Collegium Maius. Här kan man t. ex. se en av de första jordglobarna med den nyupptäckta Amerikakontinenten och flera vetenskapliga redskap, bl. a. de som Copernicus använde sig av vid sina undersökningar.
På gården till Collegium Maius hörs varje dag klockan spela den medeltida studenthymnen, till takten av vilken går figurer knutna till universitet och gjorda av trä i ett festligt tåg. Detta sker klockan 9, 11, 13, 15 och 17.
Till vänster om byggnaden finns en vacker trädgård, där man vid varmt väder kan njuta av en fika i akademisk stämning.
Några tips 🙂
Inträdet till Collegium Maius gård är kostnadsfritt, byggnaden öppnas kl. 9.00 och stängs vid skymningen. Om du vill besöka museet så finner du kassan till vänster om gården. Till höger kan du dricka ett akademiskt kaffe i källarcaféen U Pęcherza. Bakom Collegium Maius finns däremot en vacker trädgård, där man vid varmt väder kan njuta av en fika i akademisk stämning och till med träffa någon medeltida proffessor 🙂