Krakow. Ett resmål som heter duga! - KrakowResor

Krakow. Ett resmål som heter duga!

Oavsett om du är nykomling i staden eller redan känner eller känner till den, så finns det alltid mer som den har att erbjuda dig. Vill du låta Krakow överraska dig?

Stora torget med vyn över Mariakyrkan och Klädeshallen
Stora torget med vyn över Mariakyrkan och Klädeshallen

En stad med lång historia och rik kultur

Krakow är Polens näst största stad och en av landets äldsta städer. Stadsrättigheterna fick den år 1257 men var redan långt innan en betydande ort med bra läge. Här korsades handelsvägar och det fanns även en kulle och en flod, vilket skapade goda förutsättningar för staden som blivande handels- och maktcentrum. År 1000 fick biskopsstolen sin hemvist på Wawelkullen i Krakow, vilket gjorde staden även till ett religiöst högsäte. Redan på 1000-talet ansågs Krakow vara den polska statens huvudstad, där sedan 1320 polska kungar kröntes och begravdes i domkyrkan på Wawelkullen.

 

Under det banbrytande 1300-talet fick både staden och Polen sitt första universitet. På den tiden bosatte sig även den judiska diasporan i Krakow och skapade sin historia som skulle pågå fram till andra världskriget. Under det följande 1400- och 1500-taletinföll Krakows blomstringstid som dock avbröts av att Warszawa blev huvudstad 1596. Då förlorade Krakow sin särställning.

 

Stora torgets norröstra del med St. Adalberts kyrka och början på Grodzka gatan
Stora torgets norröstra del med St. Adalberts kyrka och början på Grodzka gatan

Under de följande 123 åren, då Polen var delat mellan tre grannländer, ingick Krakow i den österrikisk-ungerska monarkin, vilket fram till i dag syns på stadens arkitektur. Efter första världskriget började staden resa sig och många försök företogs för att utveckla staden. Under mellankrigsperioden var det krakowska slottet sätet för Polens president. Men det dröjde inte länge innan det andra världskriget bröt ut.

 

Polen delades ännu en gång och staden hamnade i den av nazityskarna ockuperade delen, Generalguvernementet, med Krakow somhuvudstad. Genom nazityskt anspråk på Krakow, som påstods vara genuint tysk, undgick staden större förstörelse. Efterkrigsperioden var inte heller lätt. Den nybyggda, utopisk-kommunistiska staden Nowa Huta med sitt stålverk i centrum – och förhoppningsvis fri från religion – skulle vara raka motsatsen till den gamla traditionsrika staden. Det blev emellertid precis tvärtom och både Krakow och Nowa Huta var ställen där motstånd mot regimen var mycket stark.

Domkyrkan på Wawelkullen
Domkyrkan på Wawelkullen

Resan till dina drömmars stad

I dag är Krakow Polens andliga och kulturella hjärta med otaliga kyrkor, museer, bibliotek och festivaler. En modern universitetsstad med flera forskningscentra. En stad fylld av innovation och kunskap, en stad där tradition möter framtiden. Staden med stämningsfulla gränder och mysiga caféer, intagande kvarter med själ och karaktär, fantasifulla restauranger med kök i världsklass och hotell med hög eller låg budget, både traditionella och moderna, trendiga affärer och gamla loppisar. Staden där man bokstavligen kan känna de många seklernas långa historia. Detta är våra drömmars stad. Välkomna till Krakow!

 

 

Kraków Resor