Krakow. Ett resmål som heter duga! - KrakowResor

Krakow. Ett resmål som heter duga!

Oavsett om du är nykomling i staden eller redan känner eller känner till den, så finns det alltidmer som den har att erbjuda dig. Vill du låta Krakow överraska dig?

 

En stad med lång historia och rik kultur

Krakow är Polens näst största stad och en av landets äldsta städer. Stadsrättigheterna fick den år 1257 men var redan långt innan en betydande ort med bra läge. Här korsades handelsvägar och det fanns även en kulle och en flod, vilket skapade goda förutsättningar för staden som blivande handels- och maktcentrum. År 1000 fick biskopsstolen sin hemvist på Wawelkullen i Krakow, vilket gjorde staden även till ett religiöst högsäte. Redan på 1000-talet ansågs Krakow vara den polska statens huvudstad, där sedan 1320 polska kungar kröntes och begravdes i domkyrkan på Wawelkullen.

Under det banbrytande 1300-talet fick både staden och Polen sitt första universitet. På den tiden bosatte sig även den judiska diasporan i Krakow och skapade sin historia som skulle pågå fram till andra världskriget. Under det följande 1400- och 1500-taletinföll Krakows blomstringstid somdock avbröts av att Warszawa blev huvudstad 1596. Då förlorade Krakow sin särställning.

Under de följande 123 åren, då Polen var delat mellan tre grannländer,ingick Krakow i den österrikisk-ungerska monarkin, vilket fram till i dag syns på stadens arkitektur. Efter första världskriget började staden resa sig och många försök företogs för att utveckla staden. Under mellankrigsperioden var det krakowska slottet sätet för Polens president. Men det dröjde inte länge innan det andra världskriget bröt ut.

Polen delades ännu en gång och staden hamnade i den av nazityskarna ockuperade delen, Generalguvernementet, med Krakow somhuvudstad. Genom nazityskt anspråk på Krakow, som påstods vara genuint tysk, undgick staden större förstörelse. Efterkrigsperioden var inte heller lätt. Den nybyggda, utopisk-kommunistiska staden Nowa Huta med sitt stålverk i centrum – och förhoppningsvis fri frpn religion – skulle vara raka motsatsen tillden gamla traditionsrika staden. Det blev emellertid precis tvärtom och både Krakow och Nowa Huta var ställen där motstånd mot regimen var mycket stark.

 

Resan till dina drömmars stad

I dag är Krakow Polens andliga och kulturella hjärta med otaliga kyrkor, museer, bibliotek och festivaler. En modern universitetsstad med flera forskningscentra. En stad fylld av innovation och kunskap, en stad där tradition möter framtiden. Staden med stämningsfulla gränder och mysiga caféer, intagande kvarter med själ och karaktär, fantasifulla restauranger med kök i världsklass och hotell med hög eller låg budget, både traditionella och moderna, trendiga affärer och gamla loppisar. Staden där man bokstavligen kan känna de många seklernas långa historia. Detta är våra drömmars stad. Välkomna till Krakow!

 

KrakowResor – varför just med oss?

Vi som skulle vilja bjuda in dig till Krakow heter KrakowResor, eftersom vi arrangerar och skräddarsyr upplevelserika Krakowresor för er. Kontoret har funnits i 15 år och sedan 3 år tillbaka är det vi två som är verksamma här. Vi erbjuder våra tjänster på svenska och vänder oss till både enskilda turister och grupper. Vi ordnar såväl fristående tjänster eller guidningar som paketresor med boende, transport och restaurangbesök.

Vi är särskilt inriktade på att organisera turer till Auschwitz Birkenau, saltgruvan i Wieliczka, polska Tatrabergens huvudstad Zakopanesamt guidning i Schindlers fabrik och tematiska stadsguidningar i Krakow. Men vi har även stor erfarenhet av att ordna olikaslags mer eller mindre vanliga studiebesök, anpassade till våra kunders behov. Vi gör vårt bästa för att våra Krakowresor ska vara skräddarsydda efter de besökandes önskemål. Under de 15 år som vi har funnits till som researrangör har vi utvecklat ett väl fungerande nät av lokala kontakter, tack vare vilka vi lätt kan individanpassa våra erbjudanden ålders- och innehållsmässigt.Vi har ett brett utbud av olika typer av resor: skol- och konfirmandresor med fokus på historia, kultur samtolika slags studie- och skolbesök, seniorresor, företagsresor, historiska resor, konst- och kulturresor.

 

En mångsidig reseupplevelse

Som sagt, vi är även specialiserade på att skräddarsy individuellt anpassade resor. Behöver du hjälp med att ordna en city-break eller med att fylla dina lediga dagar i Krakow? Vi står gärna till tjänst med vår erfarenhet när det gäller turistinformation och resetips, t.ex. om vad som händer i staden, vad som är värt att se och besöka, vilka ställen som är bra att handla i. Du kan anlita oss när du letar efter inspiration under din resa, t.ex. en dagsutflykt från Krakow. Oberoende av om du är en avspänd eller en äventyrstörstig resenär, om du är intresserad av historia och kultur eller kanske snarare forskning och kunskap eller något helt annorlunda, så är vi övertygade om att dufinner det du söker i Krakow! Här finns både det ena och det andra! Staden har ju ett så brett erbjudande!

Vi hoppas att få höra ifrån dig någon gång, kanske till och med att ses i Krakow?

Under tiden är du välkommen att titta in på vår hemsida www.krakowresor.se, där vi presenterar våra färdiga förslag på olika typer av resor och vi fyller regelbundet på i vår blogg. Vi finns även på sociala medier som Facebook och Instagram KrakowResor, där vi kommer att sätta igång med tematiska online-upplevelser, som t.ex. föredrag och live-sända stadsvandringar. Ett bra sätt att ta reda på, om en Krakow-resa är något för dig eller inte.

Är du med på äventyret?

Marlena och Patrycja, KrakowResor

 

 

 

Kraków Resor